Importància de tractar la Incontinència Urinària

Publicat el 7 de juny de 2023


La incontinència urinària és una condició en què una persona experimenta una pèrdua involuntària d’orina. Pot variar en gravetat, des de petites filtracions fins a pèrdues completes del control de la bufeta. La incontinència urinària pot ser un símptoma de diversos trastorns i pot afectar tant homes com dones, encara que és més comú en les dones, especialment durant l’embaràs i després del part.

Hi ha diversos tipus d’incontinència urinària, incloent:

  1. Incontinència d’esforç: es produeix quan la pressió exercida sobre la bufeta durant l’esforç físic, com riure, tossir, esternudar, aixecar objectes pesants o fer exercici, supera la capacitat del múscul de l’esfínter uretral per mantenir l’orina a la bufeta.
  2. Incontinència d’urgència: també coneguda com a bufeta hiperactiva, passa quan s’experimenta una necessitat urgent i sobtada d’orinar, seguida d’una pèrdua involuntària d’orina. Pot ser causada per una hiperactivitat del múscul de la bufeta o per dany als nervis que controlen la bufeta.
  3. Incontinència mixta: fa referència a la combinació d’incontinència d’esforç i d’urgència. És a dir, la persona pot experimentar pèrdues d’orina tant en fer esforços com en situacions d’urgència.
  4. Incontinència per vessament: ocorre quan la bufeta no es buida completament i l’orina s’acumula, cosa que provoca un desbordament i pèrdua de petites quantitats d’orina.

 

La incontinència urinària pot tenir un impacte significatiu a la qualitat de vida de les persones, causant incomoditat física, emocional i social. És important buscar atenció mèdica si s’experimenta aquest problema, ja que hi ha tractaments disponibles per ajudar a controlar o millorar els símptomes de la incontinència urinària.

És important comprendre com funciona el teu sistema urinari i quins músculs estan implicats en el control de l’orina. Per identificar els músculs del sòl pelvià, pots intentar prémer endins com si anés a escapar-se l’orina. Aquests són els mateixos músculs que has de treballar per millorar el teu control urinari. 

Inclou exercicis de reeducació vesical: A més dels exercicis de Kegel, pots beneficiar-te dels exercicis de reeducació vesical. Aquests exercicis ajuden a entrenar la bufeta per a allargar els intervals entre les ganes d’orinar i augmentar la capacitat de la bufeta. Consisteixen a retardar deliberadament de l’orina quan sents les ganes, afavorint que la bufeta s’acostumi a retenir més orina. Amb el temps, això pot ajudar a reduir les urgències i millorar el control urinari.

Inclou exercicis de reeducació abdominal: són uns exercicis especials per a l’abdomen per tal de controlar el excés de pressió abdominal i així evitar que aquesta es dirigeixi al sòl pelvià.

 

Consulta amb un fisioterapeuta especialitzat: Cada cas és únic, i és recomanable buscar l’ajuda d’un fisioterapeuta especialitzat en el tractament de les incontinències urinàries. Aquest professional t’oferirà una avaluació completa i personalitzada, així com un pla de tractament adaptat a les teves necessitats individuals. Amb l’assessorament adequat, podràs aprendre tècniques específiques i realitzar exercicis adequats per a millorar el control urinari i recuperar la confiança en el teu cos.

 

Recorda que la paciència i la perseverança són clau en el procés de tractament. Amb el temps i la pràctica regular dels exercicis recomanats, podràs experimentar una millora notable en el control urinari i gaudir d’una vida quotidiana més activa i lliure de molèsties. No dubtis a buscar el suport adequat i no et desanimis, ja que hi ha solucions efectives disponibles per ajudar-te a superar les incontinències urinàries.

 

Mercè Barrocal – Fisioterapeuta especialitzada en uroginecologia

Juny 2023

Demanar cita

Pots contactar per telèfon o e-mail:
93 886 46 01
644 11 78 71
info@cemgine.cat

Traductor »