Entrevista amb la Dra. Fusté

Publicat el 26 d’octubre de 2023

-A trets generals, quins serveis oferiu a CEMGINE?

CEMGINE es constitueix l’any 2010 a la ciutat de Vic amb vocació de ser el primer referent de centre especialitzat d’Osona exclusivament en Ginecologia i Obstetrícia, amb l’objectiu de tenir cura de la salut de la dona en totes les etapes de la vida, oferint-li una atenció integral i eficient.

En aquest sentit, CEMGINE ofereix serveis mèdics en l’àmbit de la nostra especialitat mèdica de ginecologia y obstetrícia, a la vegada que també en àmbits de suport  a la dona com serveis de medicina de la reproducció, serveis de medicina regenerativa, fisioteràpia uroginecológica pre i post part, tractaments de Diatèrmia, preparació al part, osteopatia, dietètica i nutrició i psicologia.

-Quins professionals formen part de l’equip?

L’Equip Mèdic de CEMGINE està format per un conjunt de metgesses i metges que cobrim un ampli espectre d’especialitats en l’àmbit de la Ginecologia i Obstetrícia, de manera que oferim una variada oferta assistencial.

Al mateix temps, col·laboren conjuntament amb altres centres especialitzats de referència com DEXEUS Dona compartint un compromís comú: oferir tractament mèdic d’alta qualitat a través del treball en equip. No en va, DEXEUS Dona és un centre pioner i de referència en Ginecologia, Obstetrícia i Reproducció Assistida a Europa, amb més de 80 anys d’experiència i amb professionals experts i molt especialitzats.

-Teniu un acord amb DEXEUS Dona. Què implica?

Ja fa uns anys (2019) que DEXEUS Dona i CEMGINE van establir un acord de col·laboració per tal de potenciar l’atenció a la salut de la dona  a Vic, l’àrea d’Osona i d’altres comarques properes.

Aquest acord ha permès  incrementar la prestació de serveis mèdics que hi ha a Osona per atendre parts, dur a terme intervencions quirúrgiques ginecològiques complexes i cirurgies oncològiques, així com tractaments de reproducció assistida.

Des de CEMGINE oferim, en tan que les senyores ho desitgin, que aquest serveis mèdics es puguin realitzar indiferentment a DEXEUS Dona Barcelona (Hospital Universitari Dexeus -Grup Quirónsalud-), a Dexeus Dona Sant Cugat (a l’Hospital General de Catalunya), a Dexeus Dona Sabadell (a l’Hospital Quirónsalud del Vallès), i des d’aquesta mateixa setmana, a DEXEUS Dona a la Clínica Sant Josep de Manresa.

-També feu estudis d’esterilitat i tractaments de reproducció assistida. Han augmentat els tractaments de fertilitat els últims anys?

Efectivament, els tractaments de fertilitat han augmentat en els darrers anys . Sempre hi ha hagut problemes de fertilitat, tradicionalment s´ha dit que 1/3 son de causa femenina, 1/3 de causa masculina i 1/3 d’origen desconegut .Però actualment l’endarreriment de la maternitat  per part de les dones ha fet que s’incrementin aquests problemes de fertilitat. L’edat avançada de la mare (cada vegada les dones es plantegen ser mares més tard), és un handicap per la reproducció humana. Clàssicament s´ha dit que l’edat física ideal per ser mare està al voltant dels 25-30 anys i la psicològica entre els 30 i els 35. Avui en dia moltes dones no es plantegen la maternitat abans dels 35 i es just en aquesta edat quan la reserva ovàrica comença a caure exponencialment, per això s’està fent molt ressò en l’opció de criopreservar els òvuls, si ja es té clar al voltant dels 30 anys que no es vol una gestació imminent abans dels 35-36 anys.

Per altre banda cada cop tenim més dones sense parella i més parelles del mateix sexe que no volen renunciar a la maternitat i han de recórrer a aquest tipus de tractament per aconseguir-ho

-Quines són les tècniques reproductives que pot optar una dona que acudeix a la vostra consulta perquè no es queda embarassada?

Les tècniques de reproducció assistida uneixen diversos tractaments destinats a resoldre els problemes de fertilitat (o disfuncions reproductives). Així tenim, per exemple:

  • Inseminació Artificial. La inseminació artificial (IA) consisteix a dipositar una mostra de semen prèviament tractada dins l’úter de la dona amb l’ajuda d’una cànula ecoguiada, al moment de l’ovulació.
  • Fecundació in vitro i Injecció Intracitoplasmàtica d’Espermatozoides (ICSI). La fecundació in vitro (FIV) consisteix en inseminar l’òvul amb els espermatozoides al laboratori facilitant la fecundació i així generant un embrió, que posteriorment serà transferit a l’úter matern. Hi ha una variant de la FIV convencional coneguda com a injecció intracitoplasmàtica d’espermatozoides (ICSI) que s’aplica en casos seleccionats i consisteix a injectar un espermatozoide directament dins de l’òvul.
  • Vitrificació embrionària consisteix a congelar al laboratori en condicions òptimes aquells embrions resultants d’un cicle de FIV que no hem utilitzat.
  • Ovodonació. És la fecundació in vitro utilitzant l’òvul d’una donant i espermatozous de la parella de la dona receptora o bé de donant, sent la dona receptora la que gestarà l’embrió
  • Donació d’embrions, es aquella alternativa reproductiva en la que es transfereix a l’uter de la receptora un embrió donat per una altra parella.
  • Criopreservació Óvuls, quan una dona no té clar si serà mare abans dels 35 anys però vol guardar òvuls per si s´ho planteja més endavant pot fer un cicle d’estimulació ovàrica i congelar els seus òvuls

-Per què és important fer revisions ginecològiques periòdiques?

La Revisió Ginecològica és una part fonamental  de la medicina preventiva en la salut de la dona. En malalties com el càncer de mama, d’úter o ovari,  un diagnòstic precoç és fonamental per millorar el seu pronòstic, i  això només es possible duent a terme revisions ginecològiques periòdiques amb certa regularitat.

-Cada quant són recomanables?

És per això que he comentat anteriorment que és important realitzar revisions ginecològiques periòdiques cada 1-2 anys des del moment que es és sexualment activa i molt recomanable a partir dels 40 anys, ja que amb l’edat s’incrementa el risc de patir alguna patologia. .

-Fora de les revisions rutinàries, quins són els principals motius que fan que una dona acudeixi al ginecòleg?

Al marge de les revisions ginecològiques i del control i seguiment de l’embaràs, els motius principals que justifiquen la visita d’una dona al ginecòleg poden ser, per  dubtes i consell sobre planificació familiar, primera relació sexual, per dolors durant el període, per dolor durant les relacions sexuals, molèsties en orinar, mala olor i picor a la zona íntima, bonys al pit, bonys als llavis vaginals, sagnat irregular, menopausa, entre altres.

-Quin és el procediment habitual quan una dona embarassada acudeix per primera vegada al centre?

 Se li assigna  la 1era visita al voltant de les 7 setmanes de gestació amb el professional que tingui de referència (en cas d’alguna incidència podem avançar la visita uns dies) i que serà el que li portarà tot el seguiment de la  gestació. Se li obre una llibreta d’embarassada on anirem anotant tot el seguiment , es realitza una ecografia per veure que tot va correctament i  se li dona un pendrive on li posarem les ecografies successives. A partir d’aquí es fan les visites seguint el protocol establert pel departament de salut amb les proves pertinents. En general es tracte d’una visita cada 4 setmanes fins últim més que  les visites són setmanals, i també 3 analítiques, una cada trimestre i en la de 1er trimestre s’inclou el triple screening, per descartar problemes cromosòmics en el fetus i unes 4-6 ecografies obstètriques.

-Quines són les principals inquietuds d’aquestes dones al llarg de l’embaràs?

 El que més els neguiteja es que tot vagi bé. Sobretot quan es tracte de la primera gestació, i això s’incrementa en aquells casos que han tingut experiències negatives que les condicionen molt   o ens arriben  per tècniques de reproducció i els ha costat molt arribar en aquest punt. En aquests cassos intento tranquil·litzar-les i dona’ls-hi confiança. Els dic que han de gaudir d’aquest moment  que passa ràpid, que ja estem els professionals per ocupar-nos i preveure les possibles complicacions.

També els angoixa molt el moment del part, i els dic intenta anar amb la ment oberta i amb actitud positiva sense por. El part no deixa de ser un procés fisiològic més o menys complex però que totes les dones del teu voltant que tenen fills hi han passat, encara que no sol ser un camí de roses la recompensa final val la pena i els professionals hi som per acompanyar-te, ajudar-te i que tot vagi el millor possible.

En aquests cassos hi ha un exercici mental molt simple, que va molt bé. Pensa en totes les dones que tenen fills, si elles han pogut, tu també!!!.

 -Com es fa el seguiment postpart? En què consisteix? Per què és important?

 Solem fer 2 visites:

  • Una visita postpart als 7- 10 dies del part per veure que tot està correcte, mirar els punts si n´hi ha i treure’ls si molesten. Resoldre dubtes sobre la lactància i el dia a dia a casa.
  • Una visita a la quarantena 30-40 dies desprès del part amb una analítica. Per veure que tot està correcte. Donar l’alta i aconsellar sobre mètodes anticonceptius. També solem recomanar fer rehabilitació del sòl pelvià com a prevenció.

Aquestes visites són importants per veure que tot està correcte i tancar bé el procés.

 -La tecnologia avança a passos gegants, també en la sanitat. Quines són les darreres novetats en el món de la ginecologia i obstetrícia?

Sens dubte caldria parlar en dos àmbits diferents: en l’àmbit dels avenços tecnològics aplicats a nous equipaments sanitaris com la cirurgia robòtica, sistemes de làser ginecològic o, sense anar més lluny, potents ecògrafs 4D i 5D, mamògrafs digitals, Ressonància magnètica, nuclear, PET-TAC que permeten una alta resolució i que faciliten el diagnòstic mèdic. D’altra, els avenços en tècniques de laboratori com la PCR ens permeten analitzar DNA fetal en sang materna, determinant risc d’alteracions cromosòmiques al fetus sense la necessitat de realitzar a priori proves invasives, i més arriscades pel fetus amb una alta fiabilitat superior al 99%. Alhora ens permet determinar ONGOGENS susceptibles a incrementar el risc de patir un cert tipus de càncer amb component genètic.

La clínica té molt bones valoracions a Google. Quina és la clau a l’hora de tractar amb les pacients?

Potser no sóc la persona més indicada per respondre aquesta pregunta, però si tinc que dir alguna cosa  diria que és multifactorial. Per una banda perquè ens hem volgut centrar en una única especialitat mèdica per donar un millor servei amb professionals experts i molt especialitzats, actuant sempre amb honestabilitat , transparència, d’una manera molt propera i personalitzada , però amb rigor i professionalitat. Per altra banda perquè, conjuntament amb DEXEUS Dona compartim, com a equip multidisciplinari, el seguiment i l’evolució de la Història Clínica de cada senyora, de manera que es garanteix la màxima eficàcia en el tractament dels diferents processos. 

Demanar cita

Pots contactar per telèfon o correu-e:
93 886 46 01
644 11 78 71
info@cemgine.cat

Traductor »