Cal considerar normal el dolor durant la menstruació?

Publicat el 19 de setembre de 2018


L’endometriosi, una malaltia cada cop menys invisible.
Afecta entre el cinc i el deu per cent de dones en edat fèrtil

L’úter, o matriu, és el lloc on es desenvolupa el bebè quan una dona està embarassada. La endometriosis és una malaltia en la qual el tipus de teixit que normalment creix dins de l’úter creix fora de l’úter. Pot aparèixer en els ovaris, les trompes de Fal·lopi, els intestins o la bufeta. En rares ocasions, creix en altres parts del cos.
L’endometriosi és una de les malalties ginecològiques més freqüents. Es calcula que afecta entre un 5 i un 10% de les dones en edat fèrtil a tot el món. Provoca regles molt doloroses i fins i tot pot ser una causa d’esterilitat. Malgrat això, es triga molt a diagnosticar i, per tant, a tractar, amb conseqüències molt negatives per a la qualitat de vida de les dones que la pateixen.
El departament de Salut ha presentat un pla pioner per tot Catalunya, per donar visibilitat a la malaltia. Es pretén que les dones deixin de considerar normal el dolor durant la menstruació.
Una de les causes principals del retard en el diagnòstic és que moltes dones, les seves famílies i fins i tot els metges han cregut durant molt de temps -i molts ho segueixen creient- que la presència de dolor, fins i tot molt agut, durant la menstruació és un fet normal. Això ha fet que les pacients no consultessin el metge o aquest no els diagnostiqués la malaltia. I així hi havia un retard en el diagnòstic, si és que finalment es produïa. De mitjana, el diagnòstic es fa entre sis i deu anys després dels primers símptomes.
El temps que passa sense diagnòstic és suficient no només perquè la dona visqui durant molts anys una situació que arriba a ser invalidant, sinó que permet que la malaltia s’estengui i afecti altres òrgans. Pot provocar canvis cerebrals que alteren la percepció del dolor. Canvia la manera com el cervell rep i processa aquest estímul dolorós, i encara que s’elimini la causa de base, el dolor es pot mantenir.

Com es diagnostica?

Actualment els mètodes habituals es basen en tècniques d’imatge, com la ressonància magnètica i l’ecografia. Abans es detectava amb una laparoscòpia, procediment quirúrgic que consisteix a observar l’interior de l’abdomen amb una càmera introduïda usualment pel melic. Però ara aquest mètode només s’utilitza en alguns casos concrets.
En cas de dolor menstrual és important anar al teu ginecòleg per fer un ràpid diagnòstic.

Per a més informació pots clicar aquí –> L’endometriosi, una malaltia cada cop menys invisible.

 

Demanar cita

Pots contactar per telèfon o e-mail:
93 886 46 01
644 11 78 71
info@cemgine.cat

Traductor »