Resolem els teus dubtes

Quan he d’anar al ginecòleg per primer cop?

Estrictament, és ideal fer una visita un cop hagis tingut relacions sexuals tot i que és important no retrassar aquesta visita si hi ha dolor durant les regles, regles irregulars, picor o irritació, flux diferente a l’habitual, acné o excés de pèl corporal,… o si simplement vols resoldre dubtes sobre prevenció de les ITS, mètodes anticonceptius, etc.

Què em faràn a la primera visita?

Si no has tingut relacions sexuals pot ser que sigui una visita purament informativa, fer una exploració visual, una palpació o bé ensenyar com fer-te una auto-exploració mamària.

Si ja has tingut relacions la teva doctora valorarà si cal fer una citología o Papanicolau; es tracta d’agafar una mostra de la superficie del coll uterí per detectar cèl·lules anormals  i possibles infeccions.

A vegades es fa una ecografía transvaginal que ens dona més informació de l’úter, els ovaris i pelvis.

Cap d’aquestes exploracions ha de fer mal, pots notar una petita molestia però és un procés molt ràpid i senzill.

Què em preguntaran?

Si és la primera vegada ens caldrà obrir una historia amb les dades personals i els antecedents mèdics (operacions, al·lèrgies, medicaments,…). Et preguntarem per la teva regla: quan et va venir per primer cop, com es el teu cicle, si tens dolor, o si tens algun dubte o preocupació.

També et preguntarem si has tingut relacions sexuals, i si has utilitzat o utilitzes habitualment algun mètode anticonceptiu.

Amb qui vaig a la visita? M’ha d’acompanyar la mare, una amiga o vinc sola?

Pots venir amb qui vulguis, el més important és que et sentis segura i estiguis tranquila. A més a més, dins de la consulta pots escollir estar sola per mantenir la teva privacitat i confidencialitat.

He d’anar depilada?

No ens importa si vas o no depilada, nosaltres estem acostumats a fer les revisions i aquestes no depenen de si hi ha pèl o no. És una decisió totalment personal.

Si tinc la regla puc anar al ginecòleg?

Si hi vas només per fer el control anual (citología) no te la podran fer, per tant és millor que reservis cita quan no tinguis la regla. Però si tens qualsevol altre tipus de consulta no hi ha cap problema.

Els piercings o tatuatges poden ser algun problema per anar a la ginecòloga?

Actualment moltes persones porten piercing i tatuatges al mugró o en zones íntimes. La ginecòloga no et jutjarà, i si és necessari t’indicarà la millor manera per evitar infeccions o recomanacions en cas d’embaràs.

Quines normes d’higiene íntima he de seguir?

La higiene diaria és important, però no cal utilitzar sabons ni productes perfumats. De fet, poden provocar irritacions i d’altres problemes. Una dutxa diaria amb aigua és suficient per la zona íntima, si es dona el cas, la ginecòloga et recomanarà algun producte específic.

És important sentir-se cómoda amb la teva ginecòloga, la confiança és imprescindible per una bona valoració. No tinguis vergonya de preguntar qualsevol dubte, la nostra visita és totalmente confidencial i no et jutjarem per cap aspecte.