El centre de reproducció assistida FecunMed inverteix en una tecnologia puntera.
Article publicat el diari digital www.el10.cat el 25 de Març 2012.
Dues parelles estan assegudes a la sala d’espera. Una al davant de l’altra, però no es miren. Llegeixen una revista, miren el televisor o dissimulen observant un quadre decoratiu. De cop, l’infermera treu el cap, i demana a una de les parelles que la segueixin. De cop, les dues dones que esperàven es miren, només és un segon, de reconeixement, de comprensió, de suport. I se somriuen.
Ambdues han demanat cita a FecunMed, situat a la tercera planta de l’edifici de La Mútua del Carme (Pl. Pau Casals). Aquest centre privat de reproducció assistida té uns resultats d’embarassos de molt alt nivell, segons auditories externes. Des de fa unes setmanes, a més, ha adquirit una nova maquinària d’incubació d’embrions que podria incrementar encara més el seu nivell d’eficiència.
Segons els estudis, aquest nou aparell, l’Embryoscope, que funciona a ple rendiment des de principis de febrer, ara fa poc menys de dos mesos, podria ampliar entre un 10 i un 15% el percentatge d’embarassos respecte als mètodes emprats anteriorment. Representa un pas endavant dins de la reproducció in vitro, un sistema de fecundació assistida amb una certa complexitat que, malgrat el seu èxit i els avenços, a cadascuna de les seves etapes perd punts d’eficiència.
“Té una nova incubadora, que fotografia els embrions cada quinze minuts.”
UN PROCÉS DELICAT
En la fecundació in vitro, s’extreuen el major nombre d’òvuls de la dona i s’inseminen amb una selecció d’espermatozous de l’home, per tal que aparegui l’embrió. A partir d’aquí, es fa un seguiment de tres dies, i aquells embrions que són viables o que es desenvolupen millor es reintrodueixen (tres com a màxim) a l’uter de la futura mare.
Cadascun d’aquest passos resta eficiència al procés, però a més, fins ara, se li havia de sumar unes altres situacions de risc per a l’èxit de la fecundació. Amb les antigues incubadores, per fer el seguiment de cada embrió, cada dia s’havia de treure cadascun d’ells de la incubadora, posar-lo al microscopi i treure’n les conclusions. “Només amb tres fotografies s’havia de concloure quins eren els embrions amb major potencial”, explica Montserrat Sabaté, embriòloga de FecunMed. El mètode restava eficàcia i posava en perill l’estabilitat que tenien els embrions a dins de la incubadora.
SEGUIMENT CONSTANT
Ben al contrari, la nova incubadora que ha adquirit el centre de reproducció assistida permet fer fotografies dels embrions cada quinze minuts sense haver de pertorbar el tancament hermètic de la incubadora. D’aquesta manera, no s’alteren les condicions de conservació.
Però a més, i més important, permet conèixer tot el procediment de fecundació i incubació, ja que la sèrie de fotografies preses durant els tres dies permet veure el procés com una seqüència. “Ara tenim tota la seqüència, alguns processos abans se’ns escapaven i ara hem descobert que condicionen el futur desenvolupament”, explica Montserrat Sabaté.
“El procés pot augmentar els embarassos entre un 10 i un 15%.”
D’aquesta manera, es poden apreciar les diferències de desenvolupament de cadascun dels embrions. “Amb aquesta tècnica, podem seleccionar millor els embrions, tenim més criteris, i les possibilitats augmenten”, destaca Montserrat Sabaté que, juntament amb Begoña Anguita, forma l’equip especialitzat de FecunMed.
El cap de laboratori, Rafel Buscà, destaca l’aposta del centre per la darrera tecnologia. “Tractem que els nostres tractaments siguin del màxim nivell, i això és fruït de mirar de treballar bé i d’invertir en tecnologia”, indica Buscà.
PRIMERS RESULTATS
Aquesta aposta es tradueix en que, a partir d’ara, tots els clients de FecunMed se’n podran beneficiar sense cap cost afegit. “Entenem que és la millor manera de cultivar els embrions i, per tant, l’hem incorporat en la nostra rutina diària”, explica Rafel Buscà, responsable del departament.
El cap de laboratori destaca la proximitat del centre amb els seus clients: “Al ser un centre relativament petit, podem invertir més esforços, temps i energia en cada cas; podem fer un seguiment molt personalitzat de cada persona”.
Potser per aquesta raó, l’equip de laboratori no pot amagar la seva emoció a l’anunciar que, en els dos mesos escassos de funcionament de la nova incubadora, ja compten amb vuit embarassos, set dels quals ja s’han fet la primera ecografia. “Tots vuit casos estan seguint el curs normal de qualsevol embaràs”, indica Buscà.
Article de Jordi Sugrañes · Granollers
25/Març/2012